Heilige panters

25  Onverklaarbaar

Wonderbaarlijk genezen na vijfentwintig jaar zware rugpijn

Waringinboom
Waringinboom ( Ficus Benjamina.L) bij Pasuruan in Oost-Java.. Bron: Maritiemmuseum.nl
Het volgende verhaal zou ik zelf absoluut niet hebben kunnen en willen geloven, ware het niet dat het mijzelf echt is overkomen.
In mijn GAK-periode in Amsterdam liep ik op een zeker moment reeds 25 jaar lang dagelijks met een korset met stalen baleinen vanwege zware rugpijnen. Die kwamen mogelijk voort uit de oorlogsjaren toen ik werkzaam was bij een sigarettenfabriek in Jakarta en daar zware zakken met suiker en rijst moest dragen. In Almere-Buiten, waar onze dochter woont, had ik in haar buurt ook een Indische vriend bij wie ik regelmatig - als ik bij onze dochter kwam - op bezoek ging om een praatje te maken. Hij vertelde me dat hij ieder jaar naar Indonesië ging om er bij een oude guru (leermeester) op Java te leren hoe mensen van kwalen af te helpen. Inmiddels was hij na vele jaren — volgens zijn eigen zeggen — zover, dat hij vele mensen beter had gemaakt. Jaarlijks bleef hij naar Java gaan om zijn helende kennis bij die oude guru te vervolmaken. Keer op keer vroeg hij mij om langs te komen zodat hij mij zou kunnen helpen, en al geloofde ik er zelf helemaal niet in, toch heb ik daar op een gegeven moment in toegestemd, meer met de bedoeling dat ik intussen, terwijl hij mij zogenaamd hielp, een kletspraatje met hem kon maken.

De eerste keer dat ik er kwam, lag ik op zijn behandeltafel en zonder mij ook zelfs maar aan te raken, trok hij bij mijn voeten met een bepaalde beweging van zijn handen de kwaal uit mijn lichaam. Ik kreeg het gevoel alsof ik door duizenden rode mieren werd belaagd en gebeten, en dat terwijl ik helemaal niet in dat soort hokus pokus geloofde. Ook bij mijn rug trok hij — nogmaals zonder mij ook maar aan te raken — denkbeeldig de ziekte uit mijn lichaam en wierp hij de kwaal weg. Na vijf behandelingen vroeg hij mij om bij thuiskomst mijn korset uit te trekken, om te zien hoelang ik de pijn kon verdragen zonder korset. Geloof het of niet, maar ik heb dat korset sindsdien nooit meer aan gehad en ik, ongelovige Thomas, moest tot mijn verbijstering en geluk wel geloven dat de wonderen ook in dit soort geneeskundige hulp de wereld nog niet uit zijn! Men zegt wel eens dat je daarin moet geloven wil je er baat bij hebben, maar ik bleef daar tot het laatste toe niet in geloven. Die wonderbaarlijke genezing is tot mijn onvoorstelbare geluk en ondanks mijn ongeloof toch maar geschied.

Kris

Krissen
Krissen. Bron: iweb.tntech.edu
Tijdens een aantal van mijn vakanties in Indonesië rond die periode heb ik wel meer onverklaarbare dingen meegemaakt. Zo logeerde ik vele jaren gedurende mijn verblijf aldaar in appartement "Puro Pangeran" in Yogyakarta. De eigenaar was een Balinees uit Singaraja en zijn Javaanse vrouw was een prinses uit het sultanaat te Yogya. In de loop der jaren raakte ik goed met hen bevriend en af en toe maakten we samen uitstapjes in de door mij gehuurde auto. Na een aantal jaren vroeg hij me of ik zijn heilige kris wilde zien. Natuurlijk wilde ik dat wel en dus werd de kris met de nodige 'hormat' (respect) uit de behuizing te voorschijn gehaald. Ik had wel vaker gehoord, dat zo’n kris — mits zijn 'eigenaar' daartoe de macht bezat — op zijn scherpe punt op een tafel kon staan. Nadat deze Balinese vriend dat ook inderdaad liet zien en het kennelijke ongeloof in mijn ogen zag, herhaalde hij deze 'hokus pokus' op een glazen plaat. Dit gebeuren heb ik met mijn fotocamera vastgelegd. Overigens is mij vaak verteld, dat een gekochte of gekregen authentieke kris wel bij je moet passen en een twee-eenheid met je moet vormen. Is dat het geval, dan zal veel geluk je ten deel vallen. Is het tegendeel het geval, dan zal daarna veel pech je blijven achtervolgen.

Zo zou ik wel verder kunnen gaan met dergelijke verhalen te vertellen van gebeurtenissen gedurende mijn werkzame leven, maar het zou te ver voeren om hier nader op door te gaan.

Volgende (26) »  Omhoog   ^^  « Vorige (24)